OM ALLES, Fien de la Mar
Een muziekvoorstelling van Elske Rollema


Fien de lar Mar (1898 - 1965) was de koningin van het Nederlandse cabaret. Ze werd geroemd om haar talent, beklaagd om haar depressies en gevreesd vanwege haar hysterische uitbarstingen. Op eerste paasdag 1965 sprong ze uit het raam van haar flat in de Beethovenstraat in Amsterdam.Vijftig jaar na het overlijden van de diva brengt de actrice en theatermaakster Elske Rollema haar weer tot leven.

In deze door haar zelf geschreven hommage, schetst zij een ontluisterend maar tegelijkertijd liefdevol beeld van de ster op leeftijd, die vanuit haar woning haar wereld geselt met nachtlijke telefoontjes en aan waanzin grenzende tirades, over haar voorbije theaterleven en de verbleekte roem.

OM ALLES is een monoloog over de angst en kwetsbaarheid van Fien de la Mar en haar gevecht met de aanzaamheid. "Om alles" was het antwoord dat ze gaf op de vraag waarom ze uit het raam was gesprongen. Elske liet zich onder meer inspireren door het boek dat Jenny Pissuisse* schreef (1982) over Fien. Ook verweeft ze in haar performance materiaal van Judith Herzberg, Marlene Dietrich, Ute Lemper en anderen.

Dit portret van fiend geeft een messcherpe analyse van een egocentrische kunstenares met een getroebleerde geest. Elske speelt haa rmet een flinke dosis humor en zelfspot (eigenschappen waar het Fien zelf ook zeker niet aan ontbrak) en creëert zo een voorstelling voer het flamboyante maar ook tragische leven van deze artieste, die mededogen oproept.

Jenny Pissuisse over de uitvoering: "Elske is een goede actrice die de wisselende stemmingen van Fien goed weergeeft en moeiteloos schakelt tussen de grillige emoties van deze vrouw. Ze maakt Fien heel herkenbaar. Ik vond het prachtig, een voorstelling die de aandacht verdient."

Regie: Marc Krone

* Jenny Pissuisse (1920) is de dochter van de in 1927 op het Rembrandtplein doodgeschoten kleinkunstenaar Jean-Louis Pissuisse.Merel Moistra
Jong en Frij
Niki Today
Timon Krause
luna-lunettes
Molly Strychnine
Lady Charity
Marlene XL
Fre
La Sirène
Hansje en Angelique
Celsius
Tante P
La Sirène

Bekijk Casablanca Variété met een virtuele tour

Schrijf je in op onze mailinglist. Klik hier...
Casablanca Variété • Zeedijk 24 • 1012 AZ Amsterdam • 020 - 625 5685 / 0651 - 053 604 • info@casablanca-amsterdam.nl
Lees onze privacyverklaring


Facebook          Twitter

Hosting en webdesign: Metasign Communications